avantologia
  • Alku
  • cv
  • media
  • ääni
  • video
  • kuva
  • linkki
  • Blog
  • Portfolio

En tiedä

15/2/2013

3 Comments

 
Tiedän, että minun on usein vaikea sanoa "En tiedä".

Ohjaajana koen, että työryhmä luottaa minun tietävän vastauksen kaikkiin kysymyksiin näytelmästä. En toki tiedä, ajatteleeko kukin näyttelijä erikseen näin, mutta jollain tasolla minusta tuntuu että näin sen pitäisi olla. Jos kerran toteutetaan minun visiotani, vision tulee olla selvä. Ne kerrat, jolloin en ole osannut vastata näyttelijälle, ovat jääneet hyvin mieleeni.

Vaikka siis ymmärrän, etten voi tietää kaikkea, työni on ajanut minua sitä kohti että tuntuu pahalta jos en tiedä. Jossain määrin tunnen jättäväni kysyjän pulaan.

Kyse ei ole pelkästään työstä. Muistan jo varhaisesta lapsuudesta tilanteita, jolloin olen esittänyt tietäväni. Onko kyse opitusta mallista vai vain luonteestani - en tiedä.

Tietysti olen tiennyt jo pitkään olevani kontrollifriikki. Samoin oikeamielisyys ja oikeudenmukaisuus on minulle tärkeää. Se tuskin tarkoittaa sitä, että miettisin kaikki asiat aina läpi, mutta jos esimerkiksi keskustelussa ei tarpeeksi puolusteta jotain näkökantaa, saatan aivan hyvin ryhtyä itse puolustamaan sitä - vaikka en välttämättä olisikaan samaa mieltä.

Oleellisinta on kai kamppailu sen ympärillä mitä voi tietää. Mitä me tiedämme, mitä me emme tiedä. Mitä me luulemme tai väitämme tietävämme. Turhaan ei sanota tiedon olevan valtaa - mitä lähemmäs nykypäivää tullaan, sitä enemmän tiedolla on merkitystä.

Lähden helposti väittämään suurieleisesti lähes asiasta kuin asiasta. Usein olen hämmentynyt itsekin, mitä suustani ryöpsähtää. Tolkun sanoja, vaikka vielä viisi minuuttia sitten en ollut koskaan ajatellut koko asiaa.

No, moni asia tietenkin on pääteltävissä - ja jos tietää jonkin verran vähän siitä sun tästä, on varsin vaivatonta yhdistellä pisteitä toisiinsa. Saada asiat kuulostamaan loogisilta.

On kuitenkin olemassa loputon määrä asioita joita en tiedä. Joita kukaan ei voi tietää.

Viime vuosina olen entistä enemmän kiinnittänyt huomiotani siihen, minkälaisia rakenteita ihmiset voivat luoda ajatuksissaan ja elämässään. Mitä ihmiset väittävät tietävänsä ja miten vahvoja voimia ovat erilaiset uskomukset, perinteet ja oppijärjestelmät. Tämä blogimerkintä on hyvin todennäköisesti preludi monille tuleville kirjoituksilleni, joten lienee hyvä tehdä asia selväksi:

Minä en tiedä.

Jos mennään aivan pohjamutiin asti, kukaan ei voi oikeasti väittää tietävänsä juuri mitään. Tämä on jossain mielessä koko filosofisen ajattelun perusta. Mutta koska se on itsessään tyhjä ja tylsä toteamus, se ei voi olla kunnollinen lähtökohta minkäänlaiselle ajattelulle. Mutta minusta se on silti asia joka meidän tulee tiedostaa.

Jos aikoo tutkia ihmisyyden ja yhteiskunnan perimmäisiä syitä, joudumme pakostakin välillä koukkaamaan tuon lauseen kautta. Joskus se on äärimmäisen vapauttava oivallus, joskus naurettava tekosyy. Joskus se on lannistavuudessaan viimeinen niitti, joskus taas se ratkaiseva innoitus edistysaskelen ottamiseen.

Nyt tietysti toivon, että se on ennen kaikkea viime mainittua.

3 Comments
Ida
16/2/2013 07:56:05 pm

Lupasin eilen illalla kirjoitella jotain hävyttömiä tänne yöllä. No, ilta vielä venyi ja unohtui tuo lupaus. Nyt on hävyttömyyksien aika.

Hyvää tekstiä! Hyvä blogi! Kiitos lisää!

"Viime vuosina olen entistä enemmän kiinnittänyt huomiotani siihen, minkälaisia rakenteita ihmiset voivat luoda ajatuksissaan ja elämässään. Mitä ihmiset väittävät tietävänsä ja miten vahvoja voimia ovat erilaiset uskomukset, perinteet ja oppijärjestelmät."

Olen alkanut epäilemään että seuraavanlainen kaava toistuu:
Edellisenä iltana opiskelemaani/oppimaani uutta asiaa en taida seuraavana päivänä esitellä matalalla rintaäänellä vakuuttavasti vaan aavistuksen epäröiden. Ajan kuluessa ääni kuitenkin mörenee ja varmuus kasvaa, vaikka(!) mitään älyllistä asian käsittelyä ei tässä välissä olisi tapahtunutkaan. Sitä vaan on ehtinyt ajatukseen "tottua" (tai nauttia liikaa viskiä ja tupakkaa). Ei ehkä muista asioita, jotka jäivät vielä vaille vastauksia, jotain hämärää joka jäi selvittämättä. Muisti on niin valikoiva.

Ja vielä tarkentaakseni: Onhan se ihan järkevää nukkua useammankin yön yli ja antaa ajatuksien muhia. Joku vasta-argumentti voi tulla viipeellä mieleen. Siksi on ihan järkevä ajatus, että aluksi sitä vähän on syytäkin epäröidä uusien asioiden kanssa. Enemmänkin pohdituttaa, kuinka valheellista varmuutta syntyy ihan vaan ajan kulumisen takia. Vielä kun tähän lisää tilanteen, jossa tuon samaisen "totuuden" kuulee tuutista jos toisesta (ilman minkäänlaisia perusteluita), on keitos aika hyvä.

Onko tämä sitä asioiden "sisäistämistä"? Tämä lienee oppimisprosessiin liittyvän psykologian kysymyksiä. Tuon psykologian ymmärrys auttaisi ehkä ihmisiä rakentamaan ajatusketjujaan järkevämmin.

Reply
Antti
17/2/2013 01:00:58 am

Epäilemättä on niin, että mikä tahansa pitemmän aikaa tiedossa ollut asia muuttuu koko ajan varmemmaksi tiedoksi - jos ei muusta syystä, niin ainakin siksi että kukaan ei ole tietoa kumonnut ja sen tiedon kanssa on koko ajan pärjännyt hyvin.

En tiedä, kutsuisinko itse sitä "sisäistämiseksi", ellei sitten jotenkin passiiviseksi sellaiseksi. Minulle sisäistäminen on aktiivista asian pohdiskelua, syventämistä ja muihin asioihin kytkemistä, ja sehän toki vahvistaa tietoa ja tietämisen tunnetta.

Itselleni oli tämän blogin kannalta tärkeää sanoa heti alkuun, että minä en todellakaan tiedä. Pohjimmiltaan kukaan ei voi varmuudella tietää juuri mitään. Joudun tulevissa teksteissäni todennäköisesti usein viittaamaan tähän samaan asiaan. Siksi kirjoitin niin selkeän statementin kuin vain kykenin.

Reply
Michael Martin link
29/10/2022 04:41:56 pm

End decade ready. Analysis of heavy camera seek.
Matter defense deep. Happy realize subject as serious fund.

Reply



Leave a Reply.

    :arkisto

    February 2021
    July 2014
    May 2013
    March 2013
    February 2013

    :kategoriat

    All
    Blogi
    Käytös
    Käytös
    Kieli
    Melu
    Politiikka
    Tiede
    Tieto
    Uskonto

    :muut blogit

    Romeo ja Julia 2012
    Dracula 2010
    Euroopan-matkani 2008
    Aasian-matkani 2013


    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.